Categorieën
Uncategorized

Welke mindset heb je nodig om met succes een online bedrijf op te bouwen?

Voor veel kenniswerkers, creatieven, coaches en trainers lonkt het om juist nu in te zetten op een online aanbod. Een sprong in het diepe. Een mogelijke weg uit de treadmill van dagelijkse sleur. Het te gelde maken van je specialisme. Mensen écht helpen. Een bedrijf hebben waarmee je flexibel bent, ook als de wereld om je heen verandert. Misschien wil je wel waar dan ook ter wereld kunnen werken en zo je dromen waar kunnen maken.

Een online training of een online academy is een goed begin. Maar is dat haalbaar? Ook voor jou? En hoe dan?

Mindset

Met alleen een idee, een plan of een wens kom je er niet. Zelfs niet met een stappenplan of een technisch aanbod. Want de kennis zit in jou en jij moet het hele verhaal ombouwen naar een online training die loopt als een trein. Ga er maar aan staan! En by the way, geloof niet alle onzin van binnen een week een training online of binnen een maand iets met 6 nullen, of 5, of zelfs maar 4.

Een creatie of een transformatie kost gewoon tijd. En bloed, zweet en tranen. En een MINDSET waar je U tegen zegt en die je door alles heensleept, wat er ook op je pad komt.

Welke onderdelen van zo’n mindset heb je nodig om zo’n intensief en redelijk ingewikkeld proces als het maken van een online training te volbrengen van A tot Z?

 1. Accepteer onzekerheid
  Geen maandelijks salaris, geen vaste werktijden, geen betaalde opdrachten terwijl je aan je online training werkt. Je bent je eigen opdrachtgever geworden en de betaling volgt pas achteraf. Of ooit. Maar wanneer weet je niet.
  Kun je dat aan? Kun je het uitzingen voor een tijdje? Of combineer je het met betaald werk, maar ga je dan langzamer?
  Durf je blind op jezelf en jouw capaciteiten te vertrouwen om dit tot een goed einde te brengen?
 2. Omarm fouten
  Het is onvermijdelijk dat er van alles anders gaat dan je in je hoofd hebt. En dat je een aantal keer alles om moet gooien omdat je inzichten veranderen. Waar gehakt wordt vallen spaanders en van fouten leer je. Klinkt simpel, maar de angst voor fouten is diepgeworteld en het daadwerkelijk ‘omarmen’ ervan gaat een stap verder dan alleen maar accepteren omdat je geen keus hebt.
 3. Leef vanuit je diepste waarden
  Want dat het tot nu toe niet goed voelde en niet klopte met wie je werkelijk bent, daar kun je iedereen en alles de schuld van geven, maar puntje bij paaltje komt het erop neer dat je je eigen diepe waarden aan de kant hebt gezet voor mindere waarden. Wellicht zelfs die van een ander.
  Bedenk wat jouw echte waarden zijn en waar je echt alles voor wilt doen om die tot uiting te brengen.
 4. Out of the box ACTIE
  We kennen allemaal het principe van Out of the box denken. Maar kun je dat ook toepassen op daadwerkelijk DOEN. Kun je doen wat je nooit deed? Kun je doen waar je je enorm ongemakkelijk onder voelt? Kun je doen terwijl je geen idee hebt wat je eigenlijk aan het doen bent en of het ooit nog goed komt? Kun je overgaan van het mooie dromen en hopen naar het daadwerkelijk uitvoeren met alle irritatie en wanhoop die daarbij komt kijken? Durf je het aan?
 5. ‘Wat als je het niet doet?’
  Okay, de bovenstaande onderdelen van de noodzakelijke mindset stemmen je misschien niet direct vrolijk, ook al weet je dondersgoed dat het klopt. Maar heb je een keuze? Stel je voor dat je je luistert naar de stem van je onzekerheid en je angst voor fouten. Dat je je schaamt voor je diepste waarden of dat je twijfelt of er iemand op zit te wachten. En dat je een pesthekel hebt aan een experiment van dingen doen waar je totaal geen verstand van hebt. Dat je het dus niet doet. Wat dan?
 6. Zelfkritiek vs. zelfcompassie
  Ja ja, je wilt het wel en je gaat het ook echt wel een keer doen, maar dat stemmetje. Dat zeikerige stemmetje dat je steeds weer vertelt dat het beter is om binnen het veilige bekende te blijven en dat ook heel goed is in het je vertellen dat je het toch niet kunt. En dat stemmetje hebben we allemaal.
  Wees niet zo hard voor jezelf! Kijk wat je tot nu toe allemaal bereikt hebt. Kijk waar je bent en van hoe ver je al gekomen bent. Kijk naar jezelf met begrip en coach jezelf met zachte hand. Al die kritiek is nergens voor nodig.
 7. Versla je verslavingen
  Online werken wil niet zeggen gamen, social media, appen, nu.nl en ga zo maar door. Helaas voor ons, mensen die vooral online of digitaal werken, zijn die dingen binnen een handomdraai bereikbaar. En voor je het weet zit je de halve dag in de afleidingen en gaat dat ten koste van je werk. Super tricky, want je moet toch contact met mensen onderhouden. Om maar niet te spreken over ‘social selling’, waarbij je letterlijk moet werken binnen de social media platforms.
  Wees heel eerlijk naar jezelf toe en blijf alert. Er is een verschil tussen vrije tijd en werken.
 8. Wees als Rocky!
  “Because if you’re willing to go through all the battling you got to go through to get where you want to get, who’s got the right to stop you? I mean maybe some of you guys got something you never finished, something you really want to do, something you never said to someone, something… and you’re told no, even after you paid your dues? Who’s got the right to tell you that, who? Nobody! It’s your right to listen to your gut, it ain’t nobody’s right to say no after you earned the right to be where you want to be and do what you want to do!”
  Rocky Balboa gaf nooit op, en dat is waarom hij succes had.

Elk van deze mindset onderdelen zijn belangrijk en groot genoeg om er een boek over te schrijven. Maar puntje bij paaltje moet je het gewoon aangaan en DOEN. Elke dag weer.

Be brave
nl_NL_formalDutch